Nem kell már? Lomtalanítsunk!

Adjunk helyet az újnak!
A lomtalanítás évek hosszú sora óta jól működő és igen hasznos tevékenység. Otthonunkban a felgyülemlett – használaton kívüli tárgyak – háztartási kisgépek, régi bútorok feleslegesen vesznek el tőlünk rengeteg teret. A tárgyak csak gyűlnek, gyűlnek és már mozdulni sem tudunk tőlük, mégsem válunk meg könnyedén rég nem használt tárgyainktól. A lomtalanítás időszakában viszont sokan – nagyon helyesen – úgy gondolják, hogy eljött az ideje a szelektálásnak. A város-falu vezetősége minden évben kétszer kijelöl bizonyos napokat arra, hogy az otthon feleslegessé vált tárgyainkat házunk, lakásunk elé kihelyezzük. A lomokat a régiókban feltűntetett időpontokon, az erre kijelölt lomtalanító cégek ingyenesen elszállítják.
Mit tehetünk az utcára?
Először is, ami nagyon fontos tudni, hogy nem mindent pakolhatunk a lomok közé, de sokféle tárgytól szabadulhatunk meg, különösebb fáradtság nélkül. Nem kell nekünk gondoskodnunk megfelelő gépjárműről, teherautóról, hogy a nagyobb terjedelmű lomokat elszállíttassuk. Erre alkalmas eszközöket és embereket nem kell felkutatnunk és szállítási költséget fizetnünk.

Pakoljuk ki például nyugodtan:
– régi bútorokat
– háztartásban felgyülemlett régi berendezési tárgyakat
– autógumikat (legfeljebb 8-10 db-ot)

Lényeges dolog, hogy nem szállítanak el veszélyes hulladékot, építési törmeléket. Ezeket a megfelelő lomtalanító cégek – kérésre és térítés ellenében – viszik csak el. A másik dolog, melyre figyeljünk oda, hogy lomtalanításkor háztartásonként a kirakott mennyiség nem haladhatja meg az egy köbmétert.

Mi őket választottuk.