cnc plazmavágó

CNC plazmavágó | Fejlesztések

A CNC plazmavágó nem új dolog a nehéziparban. Fémek megmunkálására hozták létre, a könnyebb munkavégzés céljából. Sikeres találmány lett.
Napjainkban az ipar egy szigorúbb minőségi követelményeket támaszt. Már ami a fémek vágását illeti. Ez rengeteg fejlesztést követel meg a gyártó cégtől. A fejlesztések célja, hogy minél jobb minőséget alkossanak, nélkülözve a további megmunkálási folyamatokat. Másrészről a fejlesztéseket költségcsökkentési törekvések jellemzik.
A mai modern CNC plazmavágó berendezések meghatározott lemezvastagságig minőség terén felveszik a kesztyűt a lézervágó gépekkel. Vékony lemezek kis vágóréssel és bemetszéssel. Valamint szigorú él kontúrok esetében, adott esetben a lézer előnyösebb lehet. Ez azonban az ipari alkalmazások csak kis hányadánál fordul elő.
Minden bizonyossággal elmondható, hogy minél vastagabb a lemez a felmerülő vágási költségek, annál kedvezőbbek a plazma számára. Például acélokra vonatkoztatva már 3 mm vastagság felett a vágható tartományban egyértelműen a plazma az olcsóbb. Az alumínium és erősen ötvözött acél, 8 mm-nél vastagabb lemez esetén a költségek különbsége akár ötszörös is lehet. A plazma javára.

A termikus vágásról szóló szabvány határozza meg a láng-, plazma- és lézervágásnál használt termékek geometriai minőségét és tulajdonságait. A legfontosabb minőségi kritériumként említhető a vágott felület merőlegessége. A felületi egyenetlenség és a munkadarab méretének tűrései. Fontos szempont a barázdaelhajlás, a sorra képződés a vágott rés alsó felén és a fröcskölt olvadt anyag a rés felső részén. Természetesen utóbbi jelenségek a folyamat paramétereitől függenek. Például a vágósebességtől, égő távolságtól, áramintenzitástól, feszültségtől. Plazmagáztól és alkalmazott plazmatechnológiától.

Egyéb tényezőknek is hatása van a minőségre. A vágott anyag vastagsága, a felület állapota és hő mérsékletváltozások az anyagban vágás során.

A CNC plazmavágó előnye, hogy a vágás sikere nem függ a vágandó anyagtól. Külső ívű plazmavágáskor a plazmasugár a vágórésbe hatolva növekvő mértékben elhasználódik. Egy lefelé szűkülő szakasz alakul ki. A plazmasugár nagy kilépési sebessége következtében az ív mélyen a keletkező résbe nyúlik. Talppontja fel-alá oszcillál. Közben az anyag megolvad, részben elpárolog. Részben a plazmasugár nagy kinetikai energiája által kisodródik a résből.

A CNC plazmavágó tehát egy szuperül kitalált és megalkotott szerkezet.

Ide kattintva többet is megtudhat.